Ungdomar tror biverkningarna är värre än svininfluensan
Snart får elever i flera städer influensavaccin i skolan.
Men många kommer att strunta i besöket hos skolsyster.
– Jag vågar inte, tänk om jag dör, säger Nicole Labidi Timper.
De 23 eleverna i klass SP07A på Tullinge gymnasium söder om Stockholm har precis börjat sin idrottslektion. Dans står på schemat, men först får Aftonbladet några minuter att prata med dem om svininfluensan.
Redan i veckan kommer skolan att dra igång vaccineringen mot svininfluensan. Stockholms läns landsting har beslutat att alla elever i grund- och gymnasieskolan ska kunna ta sprutan. På de flesta skolor kommer vaccineringen göras av skolsystern. Anledningen till satsningen på skolorna är att just yngre drabbas extra hårt.
Men i klass SP07A är intresset svalt.
Svårt att bestämma sig
Majoriteten, 13 elever, har redan bestämt att de inte vill ta någon spruta. Sju elever har ännu inte bestämt sig, och endast en elev har bokat en tid.
– Jag ska åka till Thailand i december och min faster som är läkare rekommenderade mig att ta vaccinet innan jag åker, säger Elina Ajne.
I klassen finns tre astmatiker, som ingår i riskgruppen tillsammans med personer med andra sjukdomar och gravida kvinnor. Men trots det är det bara en av dem, Johan Lundin, som vaccinerat sig. Han är den enda i klassen som tagit sprutan.
Josefin Leberger har funderat mycket, men ännu inte bestämt sig.
– Jag ingår i riskgruppen och borde egentligen redan vaccinerat mig. Men både jag och mamma är tveksamma. Folk har dött av vaccinet och jag vet fortfarande inte hur jag kommer att göra, säger hon.
Nicole Labidi Timper är klassens tredje astmatiker. Hon har bestämt sig.
– Jag vet att jag är utsatt på grund av min sjukdom, men jag tänker inte ta vaccinet. Min lillebror är också i riskgruppen och han har redan vaccinerat sig, men jag är rädd för alla biverkningar, säger hon.
Influensans farlighet överdriven
Just biverkningar är det ungdomarna oroar sig mest för. En kille uppger att hans farbrors fru blev röd i ansiktet och fick utslag av vaccinet. Många pratar om att vaccinet tagits fram för fort, och inte är ordentligt testat.
Men om oron för vaccinet är stor, är oron för smittan desto mindre. Ingen verkar direkt orolig.
– Media har förstorat upp problemet. Det är fler som dör av vanlig influensa, säger Marie Aho Huotari.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar